Zanurz się w smaku: Sekrety parowania ryżu do sushi
Sushi zdobyło przebojem nasz rynek kulinarny, zyskując w krótkim czasie niezwykłą popularność wśród Polaków. Obecnie wiele osób nie tylko jada tę potrawę w lokalach lub zamawia do domu, lecz również stara się poznać tajniki jej samodzielnego przyrządzania. Co stoi za modą na domowe sushi?
Czy warto samodzielnie przygotować sushi?
Umiejętność przygotowania tej egzotycznej potrawy może podnieść nasz prestiż w oczach znajomych. Dla osób, które uważają gotowanie za rozrywkę, samodzielne tworzenie rolek może być ponadto wspaniałą zabawą. Niekiedy podnosi się również kwestie ekonomiczne - do niedawna ceny sushi, serwowanego w wyspecjalizowanych lokalach, były stosunkowo wysokie. Obecnie jednak już tak nie jest: wybierając oferty takie jak najtańsze sushi w Krakowie - zestaw 100 za 100, możemy zjeść tę potrawę znacznie taniej niż we własnym domu.
Jaki rodzaj ryżu będzie najlepszy do sushi?
Jak można przeczytać w artykule: "Sushi dla początkujących - rodzaje Sushi, wszystko co musisz wiedzieć", nazwa tego dania oznacza w języku japońskim zakwaszony ryż. Nie każdy rodzaj ziaren tej rośliny może być jednak zastosowany do jego przygotowania. Najlepiej sprawdzą się odmiany krótkoziarniste lub średnioziarniste, o wysokiej zawartości skrobi (składnik ten zapewnia kleistość ryżu, pozwalającą na uzyskanie właściwej konsystencji rolek). Obecnie największą popularnością cieszą się wśród miłośników sushi odmiany Koshihikari, Hakumak, Carlose i Novarroz. Trzeba jednak zaznaczyć, że w Polsce wybór może być ograniczony i zastosowanie konkretnego rodzaju ryżu wynika często nie tyle z preferencji kulinarnych danej osoby, ile z dostępności poszczególnych odmian w handlu.
Jak przygotować idealny ryż do sushi?
Do przygotowania ryżu do sushi, oprócz ziaren tej rośliny, potrzebne będą również: ocet ryżowy, łyżeczka soli oraz 3 lub 4 łyżki cukru. W pierwszej kolejności należy dokładnie opłukać ryż i wsypać go do garnka. Następnie dolewamy wodę (musi być jej tyle, by dokładnie przykryła ziarna) i mieszamy tak długo, aż zrobi się ona biała od skrobi. Cały proces powtarzamy trzykrotnie - dopiero po zakończeniu tych zabiegów możemy przystąpić do gotowania. Powinno ono trwać od 10 minut (jeżeli użyjemy szybkowaru) do kwadransa (jeżeli zastosujemy zwykły garnek z pokrywką). Po ugotowaniu odstawiamy ryż na około 15 minut.
Jak doprawić ryż do sushi?
Aby nasz ryż uzyskał idealny smak i konsystencję, konieczne jest jeszcze jego doprawienie - zwykle używa się do tego celu specjalnej zalewy. Jej uzyskanie jest stosunkowo proste: ocet ryżowy, sól i cukier należy wymieszać w niewielkim naczyniu i ustawić na małym ogniu. Składniki powinny się rozpuścić, ale nie można dopuścić do zagotowania się uzyskanej cieczy. Przygotowaną zalewę trzeba dodać do ryżu, wymieszać dokładnie całość i zostawić do wystygnięcia. Kiedy ryż będzie już zimny, możemy przystąpić do formowania z niego naszych ulubionych rolek sushi.